EĞİTİM PSİKOLOJİ 

NEDİR BU “OLGUN BİR İNSAN GİBİ DAVRAN” MESELESİ?

İnsan canlısı, büyüyebilmek ve gelişebilmek için ilk desteği anne rahminden alır. Daha sonra fiziksel, zihinsel, psikolojik ve sosyolojik gelişimi için gerekli olan desteği anne sütünden ve etrafında onun bakımını üstlenen kişilerden sağlar.

Bu temel ihtiyaçların karşılanmaması ya da eksik karşılanması durumunda yaşamak için geldiği ya da fırlatıldığı bu bilinmezlerle dolu ve hep öğrenmek zorunda kalacağı dünya ile baş edebilme becerisi zayıflar. Uygun koşullarda (en azından minimum düzeyde) doğup büyüyen çocuk, zamanla bilgi ve becerisi arttıkça “kendi ayaklarının üzerinde” durma yolculuğuna geçiş evresine girer.

Giremediği ya da izin verilmediği zaman göbek bağı prangasından yaşamı boyunca kurtulmakta zorluk çeker. Buna izin verilmemiş ortamlarda doğup çocuk olmak durumunda kalınsa da farkına ilk varışta çocuğa bakan kişilerin kesmediği o bağı, kişinin makası eline alıp kendisinin kesmesi gerekir. Bu, yaşama bir yetişkin olarak yürümenin ön koşuludur.

Bu aşamadan sonraki evre, olgunlaşma evresidir. Makas atıldığı andan itibaren girilen bu evre, hayat boyu devam eder. Çünkü hayat; olaylar, ihtiyaçlar ve ilişkilerle yaşanır ve karşılaşılan her yeni bilinmez durum; stres ve korkuya yol açar. Olgunlaşma sürecine asgari ölçülerde bile sağlıklı erişmiş kişi bu stres ve korkularla baş edebilme, kendini cesaretlendirebilme, harekete geçme, çabada olma gücüne sahiptir.

Yaşamda insan canlısına verilebilecek en büyük hediye (ona, bebek ve çocukluğunun ilk evrelerinde bakan kişilerce) yetişkinliğinde karşılaştığı durumlar karşısında şöyle durabilme gücü ve cesareti verebilmektir.

Ben kendi işime bakarım, sen de kendi işine bak. Ben bu dünyaya senin beklentilerini yerine getirmek için gelmedim. Sen de benim beklentilerimi yerine getirmek için gelmedin. Sen sensin, ben de benim. Eğer tesadüf eseri olarak birbirimizi bulursak bu çok güzel olur. Ama bulamazsak yapacak bir şey yok.” (Geştalt Terapi)

Yaşamdaki en büyük ceza, “olgunlaşmamış ebeveynlerin yetişkin çocukları olmak” zorunda bıraktırılmaktır.

KİTAP ÖNERİLERİ:

– Prof. Dr. Ceylan Daş, ‘Geştalt Terapi / Bütünleşmek ve Büyümek’, Altınordu Yayınları

– Dr. Lindsay C. Gibson, ‘Olgunlaşmamış Ebeveynlerin Yetişkin Çocukları’, Çev. Dilek Boyraz, Sola Unitas Yayınevi

Bu yazıya yorum yapamıyorsanızlütfen Facebook hesabınıza giriş yapınız
Paylaş:

Benzer yazılar