EĞİTİM HABER 

‘TUTKULU OLDUĞUNUZ ALANLARI TERCİH EDİN…’

Üniversiteye giriş için doğru tercihin nasıl ve neye göre yapılması gerektiği hakkında adaylara ve ailelerine önerilerde bulunan uzmanlar, gençler için üniversite tercihlerinin, hayatlarının dönüm noktalarından biri olarak kabul edildiğini belirterek, “Bu karar, gelecekleri ve meslek hayatları üzerinde büyük etkilere sahip olabilir. Üniversite tercihleri yapılırken birey için doğru seçimlerin yapılması oldukça önemli” diyor. Adaylara, “Kendinizi tanıyın” önerisinde bulunan uzmanlar, “Kendinizi tanımak, doğru bölümü seçmek için önemli. Hangi alanlara ilgi duyduğunuzu keşfedin. Tercihlerinizi yaparken ‘Ben ne olmak istiyorum, 10 yıl sonra hangi işi yapıyor olsam mutlu olurum?’ sorularını kendinize sorabilirsiniz” ifadelerini kullanıyor.

‘MEZUNİYET SONRASI İSTİHDAM OLANAKLARI HAKKINDA ARAŞTIRMALAR YAPIN…’

Üniversite seçiminin, bireylerin ilgi ve tutkularını göz önünde bulundurmayı gerektirdiğine değinen uzmanlar, “Tutkulu olduğunuz bir alanda eğitim almak, öğrenme sürecini daha keyifli hale getirir. Üniversite tercihlerinde, kariyer hedeflerinizi net bir şekilde belirlemeniz önemlidir. Belirsiz hedefler, üniversite hayatında memnuniyetsizliğe yol açabilir. Seçeceğiniz bölümün, ilerideki iş hayatınızda size nasıl katkı sağlayacağını düşünün. Mezuniyet sonrası istihdam olanakları hakkında araştırmalar yapın. Farklı üniversiteleri ve programları incelemek, eğitim ve kampüs olanakları hakkında bilgi sahibi olmak, gelecekte olası memnuniyetsizliklerinizi önlemeye yardımcı olur” tavsiyesinde bulunuyor.

‘İÇSEL MOTİVASYON’ VURGUSU…

Aile beklentilerinin, toplumsal baskılar ve çevresel etkilerin üniversite tercihlerini yönlendirebileceğine dikkat çenen uzmanlar, “Bireylerin kendi isteklerini ve tercihlerini belirlemeleri için içsel motivasyonu güçlendirmeleri önemlidir. Özgürlük hissi ve kendi kararlarını alma yetisi, gençlerin üniversite seçiminde daha iyi sonuçlar elde etmelerini sağlar. Bu dönemde aileler, gençlerin tercihlerinde önemli bir rol oynayabilir. Ancak ailelerin bu sürece dâhil olmalarının da belirli bir sınır içinde kalması gerekiyor” diyor ve ailelerin gençlerin üniversite tercih sürecine destekleyici yaklaşmalarının önemli olduğunu dile getirerek şöyle devam ediyor: “Gençlerin bu süreçteki kararlarında, ailelerin yanlarında olduğunu hissetmeleri önemli bir etkendir. Aileler, çocuklarının ilgi alanlarını, yeteneklerini ve hedeflerini anlamak için açık iletişim kurmalı ve onları cesaretlendirmeli.

‘ANNE BABANIZIN TERCİHİ DEĞİL, SİZİN TERCİHİNİZ…’

Ailelerin, üniversite tercihleri hakkında bilgi sağlama ve araştırma yapma konusunda önemli bir rol üstlenebileceğini belirten uzmanlar, “Aileler, farklı üniversiteler ve programlar hakkında çocuklarıyla birlikte bilgi toplayabilir, kampüsleri ziyaret edebilir ve olanakları inceleyebilirler. Bu, gençlerin daha bilinçli tercihler yapmalarına yardımcı olur. Ayrıca aileler, gençlerin tercihleri ve hedefleri hakkında açık bir şekilde konuşmalı ve onların düşüncelerini dinlemeliler. Gençlerin kendilerini ifade etmeleri ve iç dünyalarını paylaşmaları için güvenli bir ortam sağlamak, ailelerin etkili bir şekilde destek sağlamasına yardımcı olur” ifadelerini kullanıyor.

‘AİLELER ELEŞTİREL DEĞİL TEŞVİK EDİCİ YAKLAŞMALI…’

Gençlerin kendi özgürlüklerini ve karar verme yeteneklerini kullanabilmelerinin önemine vurgu yapan uzmanlar, “Aileler, çocukların tercihlerine müdahale etmek yerine, kendi kararlarını almalarına izin vermeli ve onlara güvenmeli. Karar alma sürecinde gençlerin düşüncelerini ifade etmeleri, özgüvenlerinin artmasına ve bağımsız düşünebilmelerine yardımcı olur” diyor ve olumlu bir yaklaşımın, ailelerin etkili bir şekilde destek olmalarına katkı sağlayacağını dile getirerek “Tercihlerde hata yapma olasılığı düşünüldüğünde ailelerin eleştirel olmaktan ziyade destekleyici ve teşvik edici olmaları önemlidir” şeklinde konuşuyor.

Bu yazıya yorum yapamıyorsanızlütfen Facebook hesabınıza giriş yapınız
Paylaş:

Benzer yazılar