HABER KÜLTÜR-SANAT 

CELAL ŞENGÖR’DEN ‘DİKKATE DEĞER MEVZULAR’

Ünlü bilim adamı ve yazar Prof. Dr. Celal Şengör, uzun bir aranın ardından kaleme aldığı yeni kitabı ‘Dikkat Değer Mevzular’ı İnkılâp Kitabevi etiketiyle okurlarıyla buluşturuyor! Celal Şengör, bu yeni kitabıyla çeşitli konuları bilimsel bir perspektifle ele alıyor. Deprem gerçeğinden bilim tarihine, Lozan Barış Antlaşması’nın Türkiye’nin entelektüel gelişmesine katkısından uluslararası politikaya kadar farklı konuları kapsayan kitap, okuyuculara ilgi çekici bir yolculuk olanağı sunuyor.

SİVRİ KALEM, ÖZGÜN ÜSLUP…

Sivri kalemi ve özgün üslubuyla tanınan Prof. Şengör, ‘Dikkat Değer Mevzular’ kitabında okuyucularına bilgi dolu bir okuma deneyimi sunuyor. Kitap, sayfalar arasında gezinen okura ünlü bilim adamanın kişisel dostlukları ve bilimsel bilgiyi korumak için verdiği mücadelelerini de yakından tanıma fırsatı veriyor. Tarih ve toplumun derinliklerine ilgi duyanları büyülü bir yolculuğa çıkaran ‘Dikkate Değer Mevzular’, farklı bir bakış açısı sunmanın yanı sıra tarihçilere ve çeşitli alanlara ilgi duyan okuyuculara da eşsiz bir kaynak niteliği taşıyor.

KİTABIN ARKA KAPAK YAZISINDAN:

Türkiye hep böyle kalitesizdi. Bunun nedeni 1000 yıllık cehalet yönetimidir. Bu 1000 yıl içinde Türkiye, birkaç kişi dışında, uluslararası değerde hiç kimse üretememiştir. Elbette padişahlarımızın hepsi, veziriazamlarımızın hemen hepsi tarihte mevcuttur ama dünyadaki her ülkenin en üst yöneticilerini tarih kaydeder. Osmanlı padişahları arasında padişah olmasa adı bilinecek sadece ve sadece bir tek kişi vardır: Fatih Sultan Mehmet. Bilim adamı? Sarı Lütfi’den ve Hüseyin Tevfik Paşa’dan başka yok ki; bunlar da genel değil ancak özel bir bilim tarihinde minik bir yer alabilirler. Sarı Lütfi, Fatih’e, onunla şakalaşacak kadar yakın olan matematikçi ve Fatih’in kütüphanecisi, II. Bayezid tarafından Sultan Ahmet’te dinsizdir diye astırılmamış mıydı?

Türkiye’nin bütün dünyanın bildiği ve takdir ettiği tek bir kişisi vardır: Atatürk. Onun yönetimindeki 15 sene ülkemiz tarihinin altın çağıdır. Ondan öncesi ve sonrası birer felakettir. Atatürk’ten sonrası yavaş bir iniş olmuştur ne yazık ki. Hiçbirini icat etmemiş olduğumuz çağdaş haberleşme imkânları sayesinde bikini giymeyi, Mercedes’e binmeyi, oradan buradan pop şarkı bestesi yürütmeyi öğrendik. Bilimde ve sanatta birkaç iyi icracımız oldu. Nobel’in en tartışmalı iki dalı olan barış ve edebiyattan ikincisinde bir temsilcimiz oldu. Sonrası? Boş.

Osmanlı’dan öğrendiğimiz cehalet kurumları ve liyakatin değersiz görülmesi ile ona paralel rüşvet müessesesi bizi mahvetmiştir.

Bu yazıya yorum yapamıyorsanızlütfen Facebook hesabınıza giriş yapınız
Paylaş:

Benzer yazılar