POLİTİKA 

SON YILLARDA NELER YAŞADIK? (2019)

2014 yılından başlayarak 2019 yılı da dâhil olmak üzere ülkemizin gidişatını özetlemeye çalıştığım yazı dizimin sonuncusu olacak bu yazım. Her zaman olduğu gibi ülkemizin en önemli sorunlarından birisi olan kadın cinayetleri ile başlıyorum. Bunun ülkemizin gericileşmesinin, yozlaşmasının çok önemli bir parametresi olduğunu düşündüğümü daha önceki yazılarımda değinmiştim. Çünkü dinler tarihinin en önemli konusu kadının toplumdaki yeridir. Kutsal kitaplar, “erkek egemen” bir düzeni içeriyor. Din ve cinsellik, Sigmund Freud’un uzun araştırma konularından iki önemli unsurudur. Ona göre, uygarlığın temelini bu ilişkiler belirliyor.

Freud, “Dindarlık ve takıntılı nevroz arasında bir benzerlik vardır. Dinsel fikirlerin temelinin yanılsama (yanlış algılama) olduğunu ve insanlığın kurtuluşu; uygarlık, din ve bilim arasındaki ilişkinin köklü bir şekilde yeniden değerlendirilmesinde yatmaktadır” demiştir.

Bir toplumda kadının yeri, o toplumun uygarlık ölçütüdür. Uygar toplumlarda toplumun hiyerarşisi, bu ilişkilerin düzenlenmesi; eğitim ve hukuk ile sağlanır. Bu ilişkileri din ile düzenlemek, o toplumun intiharıdır.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun 2019 raporuna göre; geçen yıl erkekler tarafından 474 kadın öldürüldü. Kadınların 292’si evinde, 52’si sokakta öldürülürken, 31’i göl, gölet, orman gibi alanlarda ölü bulundu, 9’u arabada, 6’sı işyerinde, 5’i otelde, 5’i parkta yaşamını yitirdi. 29 kadının nerede ve nasıl öldürüldüğü tespit edilemedi, 45 kadın kafe, okul, hastane, eğlence yeri gibi kamusal alanda öldürüldü. Detay için aşağıdaki adresten yararlanabilirsiniz:

http://kadincinayetlerinidurduracagiz.net/veriler/2878/kadin-cinayetlerini-durduracagiz-platformu-haziran-2019-raporu

– Dünyada Las Tesis: Asla Yalnız Yürümeyeceksin

Şili’de başlayan ‘Las Tesis’ hareketi, dünyanın dört bir yanına yayıldı. Kadınlar Almanya’daki Türkiye Konsolosluğu önünde Las Tesis’in Türkçe sözleriyle dans gerçekleştirdi ve Türkiye’deki polis müdahalesi protesto edildi.

– Çocuk taciz ve tecavüzleri

Çocuk tecavüzleri konusunda yeterli veriye ulaşmak oldukça zor… Ancak çeşitli yayınlardan aldığım veriler, olay sayısının oldukça yüksek olduğuna dair fikir veriyor. Bu verilerde 2019’a ait toplam veri olmamakla birlikte 2011-2016 arasında 22 bin kadar çocuğun istismara maruz kaldığı bilgisine ulaşabildim. Ancak 2019’a ait şu haber oldukça tedirginlik verici boyutta: İlk altı ayında Şanlıurfa’da 378 çocuk istismara maruz kaldı.

– 2019’un diğer önemli olayları

Türkiye’de 2019 yılında siyanürle intiharlar, seçimler, İstanbul depremi, Kılıçdaroğlu’na yönelik linç girişimi, kayyum darbeleri, Atatürk Havalimanı’nın taşınması, Kaz Dağları’ndaki ağaç katliamı gibi ülkenin gündemini değiştiren olaylar kamuoyunda büyük yankı uyandırdı.

OCAK:

Market poşetleri ücretlendirildi. TBMM Çevre ve Şehircilik Komisyonu’nda kabul edilen kanun değişikliği ile plastik alışveriş poşetleri ücretli oldu. Halkın “yeni vergi arayışı” değerlendirmeleriyle tepki gösterdiği bu uygulama özellikle sosyal medyada çok tartışıldı. Plastik poşetlerin tüketiciye en az 25 kuruştan satılmasına karar verilirken çevrenin korunması, çevre kirliliğinin önlenmesi ve giderilmesi için plastik poşetlerin azaltılmasının amaçlandığı açıklandı.(!)

ŞUBAT:

ATV ekranlarında dehşete düşüren itiraflar… Müge Anlı’nın sunduğu programa çıkan Palu Ailesi’nin anlattıkları bir anda Türkiye’nin gündemine oturdu. Cinayet, tecavüz, işkence, çocuk istismarı gibi birçok ifadelerin yer aldığı olayda ailenin anlattıkları kan dondurdu.

MART:

– Türkiye, 31 Mart 2019’da yerel seçimler için sandık başına gitti. AKP ve MHP’den oluşan Cumhur İttifakı, 30’u büyükşehir olmak üzere toplam 51 ildeki yerel seçimlerde işbirliği yaptı. CHP ve İyi Parti’den oluşan Millet İttifakı ise, 23’ü büyükşehir olmak üzere toplamda 51 ilde işbirliğine gitti. HDP, Doğu bölgelerinde aday koydu, Batı bölgelerinde ise “demokrasiyi savunan adayları destekleyeceğini” duyurdu.

AKP iktidar olduğundan beri ilk kez elindeki en önemli bölgeleri kaybetti. Seçimin belki de en çarpıcı sonucu 25 yıldır AKP siyasi çizgisinde yönetilen Ankara ve İstanbul’un CHP’li bir aday tarafından kazanılmış olması oldu.

– AKP, İstanbul’da seçim sonuçlarına itiraz etti. YSK, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin iptaline ve 23 Haziran’da seçim tekrarına karar verdi.

– HDP, 31 Mart yerel seçimlerinde 3 büyükşehir, 4 il, 50 ilçe, 11 belde belediyesi olmak üzere toplamda 68 belediye kazandı.

NİSAN:

İstanbul Atatürk Havalimanı taşındı. 6 Nisan’da ticari uçuşlara tamamen kapatılırken, alanı işleten TAV’ın 3 Ocak 2021 tarihine kadar sözleşmesi bulunuyordu. Ancak Atatürk Havalimanı plansızca kapatılınca TAV kâr kaybına uğradı. Şimdi devlet kurumu olan DHMİ, TAV’a yaklaşık 4 milyar liralık ödeme yapacak.

HAZİRAN:

23 Haziran’da AKP’nin itirazı ile tekrarlanan İstanbul seçiminde Ekrem İmamoğlu ikinci kez kazanarak 31 Mart’a kıyasla farkını 800 bine çıkardı.

TEMMUZ:

– Türkiye’nin 2019 yılında konuştuğu en önemli çevre olayı Kaz Dağları’nda çıkarılmak istenen altın madeniydi. Ülkenin akciğerleri olarak bilinen Kaz Dağları için temmuz ayının sonunda sosyal medyadan binlerce ağacın kesildiğini gösteren fotoğraf bir anda yüzlerce kişinin Kaz Dağları’na giderek eylem yapmasına neden oldu. Maden sahasının yakınlarında çadırlar kuruldu, ‘Su ve Vicdan Nöbeti’ başladı. Haftalar süren eylemler kısmen de olsa bir sonuç getirdi. Kanadalı şirket, inşaat ruhsatları yenilenmediği için bölgedeki faaliyetlerini durdurduğunu açıkladı. Kaz Dağları’ndaki altın madeni projesi ‘şimdilik’ rafa kalkmış oldu.

– Rusya’dan alınan S-400’lerin teslimat süreci başladı. Türkiye’nin hava ve füze savunma ihtiyacının karşılanmasına yönelik S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi’nin tedarik sözleşmesi 11 Nisan 2017’de imzalanmıştı. Sözleşme kapsamında S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi’nin birinci grup malzemeleri Mürted Hava Meydanı-Ankara’ya intikali 12 Temmuz 2019 tarihinden itibaren başladı.

AĞUSTOS:

HDP’li belediyelere kayyum atandı. İlk olarak 19 Ağustos’ta Diyarbakır, Van ve Mardin’de başlayan kayyum dalgası ile toplamda 32 belediyeye kayyum atanırken, 6 belediye başkanı da mazbatasını alamadı. HDP’li 23 eş genel başkan da tutuklandı.

EYLÜL:

İstanbul depremi… 24-26 Eylül tarihlerinde meydana gelen 4,7 ve 5,9 şiddetindeki depremler büyük korkuya neden oldu. Bu deprem 1999’dan bugüne kadar hiçbir önlem alınmadığına dair ihmallerin tartışılmasına neden oldu. İstanbul’un deprem açısından 20 yılda aksine daha vahim duruma geldiği yorumları yapıldı.

EKİM:

22 Ekim’de Rus lider Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Suriye’deki savaşa dair altı saatten fazla süren ikili görüşmelerinde vardıkları Soçi Mutabakatı, terör unsurlarının İdlib’den temizlenmesini ve Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi gibi önemli maddeler barındırıyor. Burada Türkiye’ye önemli sorumluluk düşüyor. Türkiye, ilk defa hem ABD hem Rusya’nın birlikte geçit vermesiyle Suriye’de giriştiği bir harekâtı yine ABD-Rusya ortak eylemiyle bitirmek zorunda kaldı.

KASIM:

– 12 Nisan 2018’de Giresun’un Eynesil ilçesindeki evinin önünde yaralı bulunan ve kaldırıldığı hastanede yaşamını yitiren 11 yaşındaki Rabia Naz Vatan’ın “şüpheli ölümü” ile ilgili olarak yeni gelişmeler yaşandı. Türkiye’nin gündemine oturan şüpheli ölümünde, TBMM Araştırma Komisyonu sayesinde dosyadaki gizlilik kararı kalktı. Baba Şaban Vatan ve 3 gazeteci gözaltına alındıktan sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Baba Şaban Vatan, soruşturma sürecini etkilediği gerekçesiyle AKP Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli ile ilgili suç duyurusunda bulundu.

Siyanürle intihar… İstanbul Fatih’te dört kardeşin “Dikkat siyanür var” notuyla başlattığı intiharın ardından Bakırköy, Antalya ve diğer illerde de devam eden siyanür intiharları Türkiye’nin gündemine oturdu.

ARALIK:

İtalya’dan getirilen ‘Yerli Otomobil’… Tasarımı İtalya merkezli Pininfarina şirketine ait, parçaları İtalya’dan getirilen ‘yerli otomobil’; Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından tanıtıldı. Her zaman olduğu gibi geçmişte yapılanları yok sayan, bugünün ülke yönetiminin bu projeyi hayata geçirmesinin işletme maliyetleri açısından zorluğu ortadadır.

Sonuç olarak:

Görmeyerek, duymayarak, konuşmayarak “üç maymun”u oynamaya devam ediyoruz. Böyle olunca; 20 yılda kimi ülkeler iki, kimi ülkeler üç kat büyüyüp refahını arttırırken biz rakamlarla cambazlık yapıyoruz.

Bu yazıya yorum yapamıyorsanızlütfen Facebook hesabınıza giriş yapınız
Paylaş:

Benzer yazılar