POLİTİKA 

SON YILLARDA NELER YAŞADIK? (2017)

Bütün dindar ve muhafazakâr toplumların en fazla uğraştıkları konu kadının toplumdaki yeridir. Bu sadece Müslüman toplumları için geçerli değildir. Kadının toplumsal konumu dinlerin ana konusudur. İlk tek tanrılı dinin kurucusu olduğu bilinen Hz. İbrahim’den sonra kurulan ilk semavi din olan Yahudilik ve onun kitabı olan Tevrat’ta ‘kadın’ savaş ganimetidir. İslamiyet’teki cariyeler de öyledir.

Her insanda, her toplumda var olan egemen olma tutkusunun kontrolü toplumsal hiyerarşi için önemli bir gerekliliktir. Toplumsal barışı sağlayan şey sadece yasal zorunluluklar değil, medeniyet ölçütleridir. Bunun için de hayatın her aşamasında eşitlik ve hakları içselleştirme konusunda eğitim zorunludur. Başkalarının haklarına saygı, eşitlik duygusu bir bilinç yaratmakla mümkündür.

– 2017’nin utanç raporu… 409 kadın öldürüldü, 387 çocuk cinsel istismara uğradı.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun verilerine göre, 2017 yılında 409 kadın cinayeti işlendi, 387 çocuk cinsel istismara uğradı ve 332 kadına cinsel şiddet uygulandı. Platformun verilerine göre, 2016 yılında 328 kadın, 2015 yılında ise 303 kadın öldürülmüştü.

Şimdi 2017’nin diğer olaylarına bir göz atalım.

OCAK:

– 2016’yı 2017’ye bağlayan yılbaşı gecesinin daha ilk saatlerinde dehşet verici bir haber İstanbul Ortaköy’de yer alan gece kulübü Reina’dan geldi. Reina’daki silahlı saldırıda 39 kişi yaşamını yitirdi. Saldırıyı IŞİD adına A. Masharipov üstlendi.

– Yeni açıklanan müfredatta evrim teorisi yer almadı, müfredata 15 Temmuz 2016’daki FETÖ darbesi konusu eklendi.

– Görevi Barack Obama’dan devralan Donald Trump, ABD’nin yeni başkanı oldu.

ŞUBAT:

– Milli Piyango, şans oyunları ve at yarışlarının devredildiği Varlık Fonu’na kamunun devleri de aktarıldı. Başta Ziraat Bankası olmak üzere Borsa İstanbul gibi kuruluşlar da Varlık Fonu’na devredildi.

MART:

– Türkiye, nisan ayındaki referandum hazırlıklarını sürdürürken Hollanda ile miting krizi patlak verdi. Hollanda’nın Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun uçağının iniş iznini iptal etmesi ve ardından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’yı istenmeyen kişi ilan etmesi, iki ülke arasındaki ilişkileri kopma noktasına getirdi.

– ABD’de gözaltına alınan Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla, Reza Zarrab ile işbirliği yaptığı gerekçesiyle tutuklandı.

NİSAN:

– ‘Cumhurbaşkanlığı-Başbakanlık-Bakanlar Kurulu’ şeklindeki parlamenter sistem, 16 Nisan 2017’de yapılan anayasa referandumuyla ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ olarak adlandırılan başkanlık sistemiyle değiştirildi. AKP ve MHP’nin TBMM gündemine getirdiği yeni sistem, yüzde 51,41’lik oy oranıyla kabul edildi. OHAL baskısı altında ve eşitsiz koşullarda gidilen halkoylamasına şaibeler damga vurdu. Referandum sırasında YSK, skandal kararlara imza attı, mühürsüz oy pusulalarının geçerli sayacağı belirtildi. Ne tesadüftü ki mühürsüz oylar kadar bir çoğunlukla referandumda değişiklik kabul edilmiş sayıldı.

– Dünyanın en büyük internet ansiklopedisi Wikipedia’ya Türkiye’den erişim engellendi.

MAYIS:

– Cumhurbaşkanı Erdoğan, kurucusu olduğu AKP’nin genel başkanlığına olağanüstü kongreyle geri döndü. Erdoğan, partide ‘metal yorgunluğu’ olduğunu söyleyerek teşkilatlarda ve belediye başkanlıklarında değişikliklere gideceğinin sinyalini verdi.

– Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘OHAL’i patronlar rahat etsin, işçiler greve çıkamasın’ diye kullandıklarını itiraf ettiği 2017’de pek çok grev yasaklandı. Metal işçileri ve ilaç fabrikası işçileri gibi Şişecam’a bağlı cam işçilerinin 24 Mayıs’ta başlayacakları grev hakkında da Bakanlar Kurulu, ‘milli güvenliği bozucu olduğu’ gerekçesiyle erteleme kararı aldı.

– Açlık grevlerinin 75’inci gününde evlerinden polis baskınıyla gözaltına alınan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça, çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. Gülmen, 1 Aralık’ta tahliye edildi.

HAZİRAN:

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun tutuklanmasının ardından ‘Adalet Yürüyüşü’ düzenledi. 15 Haziran sabahı Ankara Güvenpark’ta başlayan protesto yürüyüşü, 25 gün sürdü ve temmuz ayında İstanbul Maltepe’de gerçekleşen büyük bir mitingle sona erdi.

TEMMUZ:

– 15 Temmuz darbe girişiminin yıldönümü, çeşitli törenlere sahne oldu. TBMM’de ‘15 Temmuz Özel Oturumu’ düzenlenirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde miting yaptı.

– Büyükada’daki bir otelde ‘dijital güvenlik ve bilgi yönetimi’ üzerine toplantı yapan 10 insan hakları savunucusu gözaltına alındı. Tutuklanan insan hakları savunucuları 26 Ekim’de tahliye edildi.

AĞUSTOS:

– Üniversiteye giriş sınavında yaşanan skandaldan sonra ÖSYM Başkanı Ömer Demir istifa etti.

ÖSYM’de yaşanan puan hatalarının ardından eleştiri oklarının hedefi olan Ömer Demir görevine daha fazla devam edemeyeceğini açıkladı. Konuyla ilgili Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, ÖSYM’nin puanlama hesabındaki hatasına ilişkin, bu tip olayların ÖSYM’yi yıprattığını belirterek, “Bu hatanın pek çok kişiyi etkilediğini görüyoruz. ÖSYM Başkanlığı bunlarla ilgili gerekli idari tahkikatı yapacaktır” dedi.

EYLÜL:

– Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi, bağımsızlık oylaması için referanduma gitti. Referandumda yüzde 92 oranında ‘evet’ çıktı; ancak referandum askıya alındı.

– Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘TEOG kalkacak’ ifadesinden 3 gün sonra harekete geçen MEB, TEOG’un kaldırıldığını açıkladı.

EKİM:

– Mayıs ayındaki Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AKP’deki metal yorgunluğundan bahsetmesinin ardından Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek, 23,5 yıllık belediye başkanlığı görevinden istifa etti. Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanı Recep Altepe 23 Ekim’de, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş 22 Eylül’de istifasını açıkladı. Balıkesir Belediye Başkanı Edip Uğur ise 30 Ekim’de açıklamalar yaparak gözyaşları içinde istifa etti.

Meral Akşener önderliğindeki İyi Parti kuruldu.

KASIM:

– ABD’nin İran’a nükleer programı nedeniyle uyguladığı yaptırımları delmekle suçlanan Reza Zarrab’a ABD’de dava açıldı. Bu konuda Türkiye’nin başının büyük dertte olduğu söylendi.

– CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ailesi ve yakınlarının yurtdışına para transferi iddiasına ilişkin Man Adası belgelerini açıkladı. Çok ciddi sonuçlar doğuracağı sanılıyordu; ancak şimdilik rafa kaldırılmış görünüyor. Kılıçdaroğlu’na bu iddiaları için iftira davası açıldı. 3 ayrı davada toplam 694 bin liralık tazminat ödemeye mahkûm eden yerel mahkemenin kararı, İstanbul İstinaf Mahkemesi 4’üncü Hukuk Dairesi tarafından bozuldu.

ARALIK:

– ABD Başkanı Donald Trump, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdığını açıkladı. Büyük tepki çeken karar, Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilmedi. Tahmin edildiği gibi ilk anda gösterilen sert tepkilere rağmen her şey kabullenildi.

Adım adım Ortadoğululaşan ülkemiz, bu yolda bir yılını daha geride bıraktı

Yeni yıllınız (2018) şimdiden hayırlı olsun.

Bu yazıya yorum yapamıyorsanızlütfen Facebook hesabınıza giriş yapınız
Paylaş:

Benzer yazılar