YAŞAM 

NARSİZM

Hayatımın son yarısında öylesine çok narsist insanla karşılaştım ki bu durum konuyu çok araştırmama neden oldu. Son derece cahil ve yetersizliği görülebilecek seviyedeki insanların kendini abartan, başkalarını değersizleştiren davranışlarının sebebini araştırmak benim için çok ilgi çekiciydi. Çünkü yaşadığım bu tarz ilişkileri sanki birebir anlatıyordu. “Cahil” derken okumamış insan olarak değil, bilgiyi özümsememiş ve davranışına yansıtmayan kişi, medeni ölçütleri benimsemeyip egoları ve güdüleri ile hareket eden insanları kastediyorum. Duygusuz, saplantılı, her an kendine yönelik abartılı değer atfeden ve karşısındakini değersizleştiren davranışlarına tahammül etmek çok zor.

Narsizm düzeyi yüksek olanlarla iletişim neredeyse imkânsız. Onlarla bir derdinizi asla paylaşmayın, uluorta gündeme getirip herkesin duymasını sağlarlar. Bıktırıcı bir şekilde üstünlüklerini dile getirirler. Kendini tanrı gibi, başkalarını kul gibi görürler.

Yaptığım araştırmalardan çıkardığım sonuç şudur:

Narsistik kişilik bozukluğunun bastırılmış yetersizlik duygusunun dışa vurumudur.

Narsistler kariyerlerinde yükselirler, bu tarz yöneticiler acımasız bir şekilde çalışanlarının üzerinde baskı oluştururlar. Bu davranışları işveren veya üst yöneticilerin üzerinde “Her şey kontrol altında” algısına yol açmaktadır. Oysa iletişim ve kişisel yeteneklerin bastırılmasına da yol açtığı için gittikçe artan sorunlar yaşanır. Etraflarında sadece dalkavuklar cirit atmaya başlar, iş memnuniyeti, mutluluk ve verimlilik düşer.

Genellemek gerekirse ülkemizin yönetiminde yaşanan sorunların aynısı iş yerlerinde de meydana gelmektedir. Nitekim büyük bütçelerle yapılan görünürde büyük, faydada küçük işler gittikçe ekonomik gerilemeye neden olur. Görünür büyüklük ve başarı görüntüsü altında giderek artan sistemsel bir kaos vardır, bir süre sonra yıkıma dönüşür.

Narsist bir insanın eğilimleri ve olumsuz etkisinden kurtulmak için tavsiyelerle ilgili aşağıda referans edilen siteden alıntılar verdim, okuduğunuzda hayatınızda karşılaştığınız bu insanları hatırlayacaksınız.

Nasıl davranılmalı?

Narsist bir insanın karşısında suçluluk, değersizlik, yetersizlik gibi duygulara kişinin egosunu besleyici görev edinilmemeli. Onu değiştirme ve düzeltme çabasına girilmemeli. Narsist bir insana karşı olumlu ya da olumsuz hissedilen duygular net bir şekilde ifade edilmeli.

Narsist kişilik bozukluğu olanlar pişman olur mu?

Onlara göre pişmanlık bir zayıflık göstergesidir. Ancak nadiren de olsa hayatlarının bazı dönemlerinde pişmanlık yaşarlar. Pişmanlık yaşadıkları fark edildiğinde ise genelde kendilerini dışa kapatırlar.

Narsist kişilik bozukluğu olanlar üzülür mü?

Narsistik kişilik bozukluğu olanlar genellikle çocukluk dönemlerinde yaşadıkları sevgisizlik ve değersizlik duygularını barındırırlar ve her ne kadar aşırı özgüvenli görünse de bu aşırı özgüvenin temelinde güvensizlik duygusu vardır. Preston Ni, “Pek çok narsist küçük, basit olaylara hemen üzülür, derinlerde acı çekmek istemese bile kendini ‘çirkin ördek yavrusu’ gibi hisseder” diyerek konuyu özetlemiştir.

Narsist kişilik bozukluğu olanlar başkasını sever mi?

Narsist kişilik bozukluğu olanlarla ilişki içinde olanların en çok sorduğu sorudur. Bu tip insanlar bazı dönemlerde sevgisini abartırken, bazen de sevdiğini söylediği insanı deyim yerindeyse yerin dibine sokabilir. Özellikle ilişkinin başında sevgi doluyken, zamanla ilişkinin seyrini değiştirerek acımasız ve kibirli bir insan oluverirler.

Narsist kişilik bozukluğu olanlar terk edilirse ne olur?

Narsist bir insanla birlikte olmanın zorluğunu hissedenlerin en çok sorduğu sorulardan biridir. Narsist insanlar ilişkinin kontrolünü elinde bulundurmak isteyecektir. İlişkinin devamı konusunda konuşarak ikna edemeyeceğini anlayınca, karşısındakinin zaaflarını ortaya çıkararak kişinin kötü hissetmesini sağlar. Geçmişe dönük güzel anları anlatmanın işe yaramadığını anladığında ise saldırıya geçebilir.

Not: https://www.memorial.com.tr/saglik-rehberi/bir-insanin-narsist-oldugunun-13-isareti sitesinden yararlanılmıştır.

Bu yazıya yorum yapamıyorsanızlütfen Facebook hesabınıza giriş yapınız
Paylaş:

Benzer yazılar