EDEBİYAT YAŞAM 

KİTAPLARA DÖNÜŞEN AĞAÇLAR

Yirmili yaşlarda iki genç kız konuşuyor. Konu: “Iphone”. Nereden, nasıl, hangi şartlarda kredi alıp Iphone alabileceklerini konuşuyorlar. Masanın sağ tarafında oturan diyor ki, “A e-ticaret sitesi alışveriş kredisi veriyor, oradan alalım”… Diğeri, “X banka öğrencilere kredi veriyormuş, oraya başvuralım”…

Tüketim deviniyor, tüketim devingen. Oyunun adı “Tüketim İyidir”. Sahnenin dört bir tarafına oyuncular dağılmış. Başroldekilerin ellerinde bu oyuncular, sanki kuklaları.

Bir fenomen bir rimel öneriyor, bir diğeri bir gözlük, bir başkası bir etek. Rimel, gözlük ve etek peşinde koşan insanlar…

Başka biri geliyor, “Bu kadar tükettiniz, artık biraz da geri kazanma vakti” diyor. “-bilirlik” adı altında hayatımıza bir sürü kavram giriyor. “Sürdürülebilirlik, kıymet bilirlik, yeşili koruyabilirlik”… Bu kadar bozduktan sonra her şeyi geri kazanma çabası.

Dönüşen bazı şeyler de kıymetli hep. En kıymetlisi de ağaçlar. Kitaplara dönüşen ağaçlar.

İncirin vefalı dostluğu, zeytinin arabulucu dalları, çınarın güzel yaşları, servinin asaleti, meşenin dayanıklılığı…

Tüketilen ağaçlar sözcüklere dönüşüyor.

Sözcükler kalem tutan ellere, sözcükler okuyan gözlere çok yakışıyor.

Hayaller başlıyor – kimse engel olamıyor; dünyanın bir diğer ucuna seyahatler; arkadaşlıklar kitaptaki karakterlerle özdeşleşiyor; sözcük dağarcığı arttıkça özgüven artıyor; kitaplar insanları yakınlaştırıyor; yağmur sesinde bir çölde, Ege’nin bir köyünde, dünyanın diğer ucunda geziliyor; en çok da bir başkasının beyninin nöronlarında (başka bir yolu da yok – şimdilik).

Kitaplara dönüşen ağaçlar…

Ve bu yüzden deniyor ki: “Ne zaman bir kitap açıp okusan, bir ağaç gülümser ölümden sonra yaşam olduğunu bilen.

Okumayı seven herkesin kütüphanesindeki kitapların sayısının artmasını diliyorum. Kitap fiyatlarının ve kitap kargo fiyatlarının da makul olmasını…

Kütüphaneler Haftası kutlu olsun!

Bu yazıya yorum yapamıyorsanızlütfen Facebook hesabınıza giriş yapınız
Paylaş:

Benzer yazılar