YAŞAM 

GÜNEŞTE VAR OLAN NEFES

Dünyadaki en sert şey, en yumuşağı tarafından bükülürmüş.” – Lao Tzu

Bir gün, büyük bir fırtına her şeyi alt üst ettikten sonra durdu. Gökyüzü kara bulutlarla kaplanınca gündüz bile gece oldu. Bu büyük felaketin can alıcı kızgın sesinden korktuklarından, yeryüzü canlıları da fırtınaya karışıp fırtına, bulutlara karışıp bulut oldular. Kara bulutları yarıp yüzünü göstermek isteyen güneş çok zorlandı azıcık ışık saçmak için. İşte, o zaman güneşin içinde var olan ‘Nefes’ göründü. Azıcık yüzünü gösteren güneş onu yeryüzüne fırlattı.

Kendini hiç bilmediği bir yerde bulan ‘Nefes’ şaşkınlıkla karşısında sütunlar üzerinde yükselmiş bir binanın yazılarını okudu. ‘Düşünce Okulu’ yazıyordu. Hemen altında da şöyle bir özlü söz vardı: “Düşünce özgürlüğü düşünceye baskıdan daha önemlidir.” (Leonardo da Vinci)

Bir anda kendini kitap sayfalarının içinde bulan ‘Nefes’, hayranlık ve sükûnet içinde olduğunu anladı. Karmaşadan çıkmak için sığınılacak en iyi limana varmıştı. Kitap sayfalarında gezindikçe nefeslerin nasıl çoğaldığının ayrımına vardı. Okumaya ve nefes verenlerin ney sesinden çıkan müziğini dinlemeye başladı.

Konfüçyüs bilgeliği… Hükümdar Gi Kang, üstat Kung’a yönetme sanatı üzerine sorular sorar. Üstat Kung şöyle yanıtlar: “Yönetmek adaleti uygulamaktır. Eğer, siz ekselansları, adaleti uygulama konusunda öncü olursanız, kim haksızlığa cüret edebilir ki?

Hükümdar Gi Kang’ın başı ülkedeki eşkıyalarla dertteydi ve üstat Kung’a buna ilişkin sorular sorar. Üstat şöyle cevaplar: “Siz ekselansları, istemediğiniz sürece, ödül bile verseniz hiç kimse eşkıyalık yapamaz.

Okumalara, neyin sesine karışan kelimelere, güzel sözlere dalmış olan ‘Nefes’ anlamıştı, ara sıra güneşi örten bulutlar olsa da güneş hep ışığını yeryüzüne saçacak, toprak gülecek, insan nefes almaya devam edecekti.

Not: ‘Dünyayı Değiştiren Düşünürler’, Sadık Usta, Yordam Kitap

Bu yazıya yorum yapamıyorsanızlütfen Facebook hesabınıza giriş yapınız
Paylaş:

Benzer yazılar