EDEBİYAT HABER KÜLTÜR-SANAT 

HÜZNÜN ŞAİRİNE KENT EDEBİYATI ÖDÜLÜ

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) tarafından Türkiye ve Mersin’de edebiyat ilgisini geliştirmek ve ulusal ölçekte bir verime dönüştürüp edebiyat okurlarının dikkatini nitelikli örneklere çekmek üzere 15’incisi düzenlenen ‘Mersin Kenti Edebiyat Ödülü’nün sahibi, çağdaş Türk edebiyatının önemli isimlerinden hüznün şairi Hilmi Yavuz oldu. “Hüzün ki en çok yakışandır bize/ belki de en çok anladığımız” dizeleriyle birçok okurda derin izler bırakan şaire ödülünü MTSO Başkanı Ayhan Kızıltan takdim etti.

‘İLK ŞİİRİMİ 1952’DE YAZDIM…’

Hilmi Yavuz, yaptığı konuşmada, ödülden dolayı çok duygulandığını belirterek, “Bu ödül töreninin düzenlenmesine öncülük eden MTSO’ya ve yönetimine şükranlarımı sunuyor, değerli jüri üyelerine de ödüle bu yıl beni layık gördükleri için gönülden teşekkür ediyorum” dedi.

Rönesans’ın 13’üncü yüzyılda İtalya’da ticaret oligarşilerinin kent yaşamındaki etkisiyle başladığını hatırlatan Yavuz, tüm kentlerdeki ticaret ve sanayi odaları kentlerindeki entelektüel bir faaliyete öncü olsa Türkiye’nin de sosyolojik anlamda büyük bir değişim yaşayabileceğine işaret etti. İlk şiirini 1952’de yazdığını ve 70 yıldır edebiyatla terlediğini dile getiren Yavuz, “Edebiyat çok zor bir iştir ama bu terlemenin işe yaradığını görüyorum. Bugün MTSO bana bu ödülü layık gördüyse 70 yıllık terlemenin sonucu olsa gerek” ifadelerini kullandı.

‘GERÇEK ZENGİNLİK KÜLTÜRDÜR, SANATTIR, EDEBİYATTIR…’

MTSO Başkanı Ayhan Kızıltan, törendeki konuşmasında edebiyatın önemine dikkat çekti. İş dünyasının büyük bölümünün çalışmaya yoğunlaşıp kültür, sanat ve edebiyata yeterli zaman ayıramadığını kaydeden Kızıltan, “Oysa zenginlik sadece ekonomik zenginlik değildir. Kültür, sanat olmadan gerçek zenginlik olmaz. İşte, MTSO’nun bu kent edebiyat ödülünü vermesinin altında yatan duygu da budur” dedi.

İş dünyasının kültür, sanat, edebiyat konusunda gelişime katkı sunması gerektiğini dile getiren Kızıltan, “Hayatımızın bir bölümünü bu değerlere ayırmazsak gerçek zenginlik olmayacak. Gerçek zenginlik; kültür, sanat ve edebiyatta üst düzeye gelmektir. Çocuklarımıza mutlaka kültür ve sanatı aşılamalıyız. Ancak o zaman gerçek gelişmişlik seviyesine erişebiliriz” diye konuştu.

‘EDEBİYAT SİZİ HUZURSUZ EDİYORSA EDEBİYATTIR…’

Törende söz alan Mersin Kenti Edebiyat Ödülü Seçici Kurul üyelerinden Celâl Soycan da, konuşmasına edebiyatı tanımlayıp önemine değinerek başladı. “Edebiyat, sizi huzursuz eder, zihin konforunuzu bozar. Buna hazırsanız okursunuz” diyen Soycan, “Unutulmamalı ki edebiyat iyileştirmez, mutlu etmez; farkındalığı artırır” ifadelerini kullandı.

Mersin’in geleneğinde de edebiyat olduğuna işaret ederek bu bağlamda düzenlenen törenin önemine dikkat çeken Soycan, şunları söyledi:

Bir kent tarihinde böyle bir çalışmanın kurumsallaşması ve 15 yılı geride bırakması sık rastlanan bir durum değil. Hele edebiyat gibi görece toplumun mesafeli olduğu bir alanda… Bir kent düşünün ki ticaret ve sanayi erbabının en üst çatı örgütü 15 yıldır kent adına edebiyat ödülü veriyor. Aynı kentte büyükşehir belediyesi edebiyat festivali düzenliyor. Bunun Türkiye’de örneği yok. Emeği geçen herkese bir kez daha teşekkür ediyorum.

‘ŞAİR KİMLİĞİ HEP ÖN PLANDA…’

Mersin Kenti Edebiyat Ödülü Seçici Kurul üyelerinden Metin Cengiz ise, törendeki konuşmasında Hilmi Yavuz’u anlattı. Sözlerine, “Ödülün bu yıl Hilmi Yavuz’a verilmesi güzel, buna tanık olmak daha da güzel” diye başlayan Cengiz, Yavuz’un çok yönlü bir edebiyat insanı olduğuna değindi. Hilmi Yavuz’u herkesin baktığı yerden farklı şekilde göreceğini kaydeden Cengiz, “Bir yerden bakarsanız romancılığı, bir yerden gazete yazarlığını görürsünüz. Bir başkası bakar, kültür adamı Hilmi Yavuz’u karşımıza getirir. Az sayıda da olsa çevirmen Hilmi Yavuz ile karşılaşıyoruz ama şair Hilmi Yavuz herhalde bir başka gizemdir. Çağına şerh koymak için yaptığı işler de vardır Hilmi Yavuz’un” dedi.

Hilmi Yavuz’un 5 özelliğine dikkat çeken Metin Cengiz bu özellikleri ise şöyle sıraladı: “İlk olarak Hilmi Yavuz sadece bir edebiyat, kültür adamı değil. Başladığı günden bu yana sürekli söyledikleriyle, yazdıklarıyla tartışmalara yol açmış bir isimdir. Söylemleri edebiyat camiasında sürekli gündem yaratmıştır. İkincisi, Hilmi Yavuz’u nitelerken kimi iyi şair, kimi sıkı şair der. Kimi şair-i azam diye niteler. Her şairin uğraşı olmuş, farklı yerden onun değerine dokunduğu bir şairdir. Üçüncü dikkat çekmek istediğim olgu, çok yönlüdür ve herkes Hilmi Yavuz’u baktığı yerden farklı şekilde tanımlar. Dördüncüsü, zamanın nabzını hep elinde tutmuş, bizi zamanın ötesine taşımıştır. Bu nedenle şair Hilmi Yavuz hep genç kalmıştır. Son olarak beşincisi, hep hüznün şairi olmuştur.

Türk edebiyatının gelişmesine katkıda bulunmuş kişileri onurlandırmak, daha yaygın okunmasını sağlamak için MTSO’nun öncü girişimleriyle kent adına verilen Mersin Kenti Edebiyat Ödülü’nün Değerlendirme Kurulu; Celâl Soycan, Turhan Günay, Metin Cengiz, Yavuz Özdem ve Cemal Sakallı’dan oluştu.

Bu yazıya yorum yapamıyorsanızlütfen Facebook hesabınıza giriş yapınız
Paylaş:

Benzer yazılar