EDEBİYAT HABER KÜLTÜR-SANAT 

ÇUKUROVA SANAT GİRİŞİMİ’NDEN ‘FEYZA HEPÇİLİNGİRLER’ KİTABI

Çukurova Sanat Girişimi’nce (ÇSG) 2009 yılından beri düzenlenen Çukurova Ödülü’nün 2023 yılı sahibi Türk dilbilimci ve yazar Feyza Hepçilingirler oldu. ÇSG, Hepçilingirler için bir kitap hazırladı ve kitap ÇSG’nin internet sitesi cukurovasanatgirisimi.com’da yayımlandı.

292 SAYFALIK KİTAP

Feyza Hepçilingirler’in öykülerinden, Türkçe üzerine yazılarından, fotoğraflarından seçkinin de bulunduğu kitapta 30 yazarın yazısı bulunuyor. A/4 boyutunda 292 sayfa olan ve editörlüğünü Asuman Söylemez’in yaptığı kitapta yazısı bulunan isimler şöyle:

Çetin Yiğenoğlu, Orhan Apaydın, Yaşar Öztürk, Afşin Kum, Pelin Hepçilingirler, Recai Şeyhoğlu, Nilgün Ilgaz, Mehmet Özçataloğlu, Mehmet Zaman Saçlıoğlu, Hürriyet Yaşar, Sevsen Aslantepe, Berna Arıcan Guistino, Gönül Çatalcalı, Kadir İncesu, Bahri Karaduman, Nursel Duruel, Nuran Giner, Demet Ekmekçioğlu, Sema Tuncel, Nuri Sağaltıcı, Mevlüt Asar, Erendiz Atasü, Aydın Şimşek, Hatice Neşe Apaydın, Sevim Sezer, Nalan Çelik, Bedri Aydoğan, Gülseren Engin, Öner Yağcı, Nurettin Öztürk.

‘ÖZGÜR DÜŞÜNCENİN PEŞİNDE İLKELİ DURUŞ, DÜŞÜNSEL TUTARLILIK…’

Çetin Yiğenoğlu, Orhan Apaydın, Yaşar Öztürk, Asuman Söylemez, Yaşar Ateşoğlu, Sevim Sezer, Hülya Başak Ekmekçi’den oluşan Çukurova Ödülü Seçici Kurulu, yayımladığı basın bildirisinde 2023 yılı ödülünün Feyza Hepçilingirler’e verilme gerekçelerini şöyle sıraladı:

– Ekinsel birikimi, sanatçı olarak üretkenliği, eserlerini oluşturmada gösterdiği dil bilinci, Türk dilinin korunması, incelikli kullanımı yolunda verdiği özverili, inançlı savaşım.

– Tüm yıldırma çabalarına karşın, özgür düşüncenin peşinde ilkeli duruşu, düşünsel tutarlılığı, son yıllardaki dayatmalarla unutturulmak istenen ya da içi boşaltılmaya çalışılan değerlerimizi yapıtlarında gerçekçi gözlemlerle işleyerek duyarlıklarımızı gözden geçirmeye, sorgulamaya, yaşam üzerine derin düşünmeye çağırması.

– Edebiyatı yaşamın kendisi, her özelliğiyle insan, bütün varsıllığıyla dil olarak görmesi.

– Özverili öğretmen kimliğiyle sayısız konferans vererek, söyleşilere katılarak gençlere, öğrencilere; çocuk kitapları aracılığıyla ulaştığı çocuklara edebiyat zevkiyle birlikte ekinsel değerlerimizi taşıması.

– Türkçenin varsıllığına dikkat çekerek dil duyarlılığının gelişimine katkıda bulunması.

– Feyza Hepçilingirler –

‘EVRENSEL BARIŞA UMUT OLACAK…’

Çukurova Ödülü Seçici Kurul, basın bildirisinde ayrıca şu ifadeleri de kullandı:

Feyza Hepçilingirler, iki romanının yanı sıra öykü türünde verdiği onlarca eseriyle yazın insanı olarak Türk ekin yaşamında çoktan önemli bir değer olarak yer almıştır. Yapıtları, Türk edebiyatına büyük bir katkı, insanı tüm yönleriyle anlatışı ise evrensel barışa umut olacaktır. Çukurova Ödülü Seçici Kurulu olarak Çukurova Ödülü 2023’ü verme ereklerimizden biri de yozlaşmakta olan ekinsel değerlerimizi korumaya çalışmaktır. Kurul üyeleri olarak toplumun norm model gereksinimine katkıda bulunmak düşüncesiyle değerli bir sanat-düşün insanını gündeme getirerek hem kendi ekinsel değerlerini tanımanın, hem yeni düşüncelerle karşılaşmanın toplumda yalnız olmama duygusunu besleyeceğine, yılgınlığın yerini umuda bırakacağına inanmaktayız.

YAŞAR KEMAL’DEN NEDİM GÜRSEL’E…

Daha önce Çukurova Ödülü alarak haklarında kitap yapılan sanatçılar, bilim insanları ve kurumların isimleri ise şöyle:

Nihat Ziyalan (2009), Taha Toros (2010), Ayla Kutlu (2011), İpek Ongun (2012), Prof. Dr. Erman Artun (2013), Ülkü Tamer (2014), Yaşar Kemal (2015), Mehmet AksoyNecah İbrahim (2016), Haluk Uygur (2017), İsa Çelik (2018), Nedim Gürsel (2019), Tariq Ali (2020), Dil Derneği (2021), Mehmet Özdoğan (2022).

Bu kitapların PDF’si ayrıca ÇSG’nin web sitesinde yer alıyor.

ÇSG’nin ‘Feyza Hepçilingirler’ kitabına Son Baskı yazarlarından Neşe Apaydın, ‘Feyza Hepçilingirler’in Öykülerinde Kadınlık ve Erkeklik Hallerinin Temsili’; Sevim Sezer, ‘Feyza Hepçilingirler’le Söyleşi’; Nuri Sağaltıcı, ‘Kırmızı Karanfil Ne Renk Solar Üzerine Birkaç Söz’ başlıklı metinleriyle katkıda bulundu.

Not: ÇSG’nin ‘Feyza Hepçilingirler’ kitabına ulaşmak için tıklayabilirsiniz

Bu yazıya yorum yapamıyorsanızlütfen Facebook hesabınıza giriş yapınız
Paylaş:

Benzer yazılar