PSİKOLOJİ YAŞAM 

ÖZGÜR ADIMLARA DOĞRU

Rekreatif terapi, bireylerin daha özgür yaşayabilmeleri için bireye özel yapılan çalışmaları anlatır. Daha özgür derken de, fiziksel, zihinsel, psikolojik tüm yönleri kapsar. Bu açıdan rekreatif terapi, örneğin down sendromlu bir bireyin daha akılcı düşünmesine yönelik bir program tasarlarken, teknoloji yoğun yaşayanlara da empatinin geliştirilmesine ilişkin program düzenler.

O halde biz rekreatif terapistler özgür birey derken, o bireyin bedensel özgürlüğünden başlamak üzere, insanı insan yapan her açıdan; duygusal, düşünsel, sosyal vb. konularda bağımsız veya daha az bağımlı olmasından söz ederiz.

Örneğin fiziksel engeli olan bir bireyin tam bağımsızlığı mümkün olmamakla birlikte, yaşamını kendi başına sürdürebilmesi için tasarlanan ve uygulanan her çalışma, rekreatif terapi kapsamına girer. Buna fizik tedavi de dâhildir, su terapisi de, sanat terapisi ve başka terapi destekleri de… O halde rekreatif terapi, bütünsel bir yaklaşımdır; farklı terapi yöntemlerini bir araya getirirken, o alanın uzmanlarıyla çalışmayı da zorunlu kılar. Bu açıdan bakınca her program, o programdan yararlanacak kişi için özel olarak tasarlanır, öncesi ve sonrası da mutlaka ölçümlenerek gelişim raporlanır.

Bir başka örnek, Alzheimer hastaları için olabilir. Onlara fizik tedavi için uygulanan terapilerden ziyade, zihinlerini canlı ve aktif tutacak bir program tasarlanır. Bu bazen bir tiyatroda kendini oynaması olabilir, bazen kendi sesini kaydederek zaman zaman dinlemesi olabilir, bir fotoğraf albümü hazırlaması veya her gün bulmaca çözmesi olabilir.

Rekreatif terapide ailenin desteği ve programa katılımı da önemlidir. Bu destek bazı durumlarda daha yoğun olmalıdır, bazı durumlarda nispeten azdır. Örneğin otizmli bir çocuk veya alkol bağımlısı biriyle çalışırken aile desteği çok önemliyken, teknoloji yoğun yaşayan bir ergene veya çalışan yetişkin bireye aile desteği o denli yoğun olmayacaktır.

Hepimiz, öyle ya da böyle bazı konularda desteğe ihtiyaç duyarız. Bu desteği alabildiğimizde özgür bireyler olma şansımız vardır, alamadığımızda bağımsızlaşamadığımız konular hayat kalitemizi düşürür. Herkes topluluk önünde konuşamaz, evet ve konuşabildiğinde özgürleşir. Herkes spor yapmayabilir, evet ve yapabilen insanlar daha sağlıklıdır.

İnsanlar duygulara, düşüncelere, fiziksel veya sosyal engellere sahip olabilirler. Hepimiz, bilsek de bilmesek de, yaşam içinde bu engelleri yaşarız. Bu engelleri aşmak bazen yalnız mümkün olur, bazen bir desteğe gereksinim olur. Her koşulda destek sürecin daha verimli, etkin olmasını ve çoğunlukla daha hızlı sonuçlanmasını sağlar.

Hepimizin ortak sorunu olan pandemi bir anda hepimizi ne denli etkiledi, öyle değil mi? O dönemde yetişen her çocuk, özellikle 3-7 yaş aralığındakiler, gelecekte farklı sorunlarla uğraşacaklar. Örneğin temizlik takıntıları olacak, hastalık korkusu veya teknolojiye aşırı bağımlılığı deneyimleyecekler. Tüm bunlar, okullarda şimdiden uygulanacak rekreatif etkinliklerle aşılabilir. Aileler çocuklarında ve kendilerinde oluşmuş kaygılar için çocuk-aile çalışmalarına katılabilirler.

2023 yılına girdiğimiz şu günlerde, kendinize bir yeni yıl hediyesi düşünüyorsanız, daha özgür ve bağımsız olmak için adım atmaya ne dersiniz? Hadi bakalım, özgür adımlara doğru!

Cumhuriyetimizin 100’üncü yılını da kutlayacağımız bu sene hepimize güzellikler, iyilikler, neşe, sağlık, refah ve özgürlük getirsin.

Bu yazıya yorum yapamıyorsanızlütfen Facebook hesabınıza giriş yapınız
Paylaş:

Benzer yazılar