EĞİTİM 

Z KUŞAĞI, MODERN YAŞAM VE ANTROPOLOJİ ÜZERİNE

Antropolojinin eğitim çalışmalarından öğrendiğimiz en kıymetli şeylerden biri, insanlığın fiziksel özellikleri araştırıldığı zaman yalnızca yetişkinler üzerine incelemeler yapmakla kendilerini sınırlamıyor oluşları.

Pedagojik antropolojiden ve kuşak araştırmalarından yola çıkarak şunları söylemek istiyorum:

2000-2018 arası doğduğu varsayılan kuşak, dijital dünyanın gerçek sahipleri.

Az bilinen ama çok mühim yanları; doğayı bütünüyle, tüm renkleriyle kucaklayıp sahip çıkıyor olmaları. İnsanları, kitapları, gezegenleri önemsiyorlar. 

Özgürlük ve insan hakları söz konusu olduğunda atalarına nazaran daha hızlı ve keskin reaksiyon alıyorlar. Bunu bazen sadece “pasif direniş” ile yapıyorlar. Yetişkinlerce anlayışsız olmakla eleştirilmelerine rağmen aksine Z ve Y kuşakları için “anlama odaklanmak” mühim.

Bu kuşak, bütünün bekasına kıymet verip yaşama sahip çıkıyor. Baskıcı, yöneten, yönetilen, kafatasçı dünyayı reddediyorlar. Onları tanımlayan en temel şeyle, “derin duygusallıkla” bu otoriter olguların azalmasını sağlayacaklar.

Hal böyleyken klasik okul sistemini reddediyor olmaları, sayıları milyonlara ulaşan “iklim adaleti” için “cuma hareketini” başlatmış ve sürdürüyor olmaları tesadüf değil. Klasik eğmek bükmek üzerine kurgulu eğitim sisteminin yerine, potansiyeli içeriden dışarıya çıkarmak için kurgulanan, bedensel ve sanatsal aktivitelerin yoğunlukta olduğu, ezberci değil felsefeye, anlama odaklı eğitim müfredatına hızlıca ve sağlam dönüşen sistemler; bu kuşağın kendisi ve doğurup büyüttüğü çocuklar için tercih edilir olacak. 

Kotun daha az tercih edildiği, daha rahat kıyafetlerin satın alındığı bir kuşağı pazarınız yapıp kot üreten bir firma olursanız nasıl iflasınız kaçınılmaz ise, sistemler için de durum aynı seyreder.

Tüm bunların içinde bize düşen sorumluluk, Z’lerin ve ardından gelen kuşağın “dijital dikkat dağıtıcılarını” kontrol altına almak. Eğer bunu başarabilirsek öğrenme ve öğrendiğini hayata geçirmekte daha başarılı bir nesil yetiştirmiş oluruz.  

Yeni dönemin hepimize sağlıklı ve öğretici olmasını diliyor, okulların çocuk kahkahasıyla yeniden dolmasını temenni ediyorum.

Bu yazıya yorum yapamıyorsanızlütfen Facebook hesabınıza giriş yapınız
Paylaş:

Benzer yazılar