EĞİTİM 

ÇOCUKLARINIZIN KARNELERİNİ SOSYAL MEDYADA PAYLAŞMAYIN

Elbette ona sorumlu olduğu alanları yerine getirebilme emeği ve özverisi için takdir ifadelerinde bulunun; ama bunu sosyal medya aracılığıyla yaparak, “Bak teyzesi, benim çocuğum takdir aldı. Gördün mü Ahmet Efendi, benim çocuğum seninkinden başarılı” bilinçaltı refleksleriyle hareket, çocuğu takdir etmeyle ilintili değil, ebeveyn olarak öncelikle komşunun çocuğundan başarılı ya da onun kadar başarılı olduğunun ispatı yanında ne kadar iyi bir anne-baba olduğunuzun da reklamını yapmayla maalesef yakından ilintili.

Bundan daha zarar verici nokta ise şu: Çocuk, anne-babası tarafından reklam edilecek kadar takdir edilebilmek için tek yolun bu olduğu algısıyla kendine yeni yöntemler geliştirmek isteyebilir; kopya çekmek, karne düzeltmek, sahte belgeler edinmek vesaire. İkinci olarak da, çocuk sizin tarafınızdan sadece bu yolla sevilebileceğine inanır.

Bu da çocuğun sosyal yaşamında, cinsiyetler arası ilişkilerinde, sevme-sevilme, takdir etme-görme gibi duygularını almada ve göstermede sakatlıklar doğurur.

Kendinize şu soruyu sorun: Çocuğunuz eve elinde karneyle geldi, iki tane dersten başarısız ve diğer dersleri başarılı. Gözünüz öncelikle başarılı olduklarına mı, başarısız olduklarına mı takılır? Kuvvetle muhtemel önce başarısız olduklarına odaklanıp bunun üzerinde konuşmalar, bağrışlar çağırışlar, kırılmalar üzülmeler şeklinde bir iletişimsizlik sürecine girilecektir.

Eğer çocuğunuzun başarısız olduğu derslerle başarılı olduğu dersleri bir arada yayınlayıp başarılı olduğu derslerde gösterdiği emek ve mücadele için ona teşekkür ederek gurur duymuyorsanız ve başarısız olduğu derslerde gösterdiği farkındalık ve düzeltme isteği için harekete geçme enerjisini takdir etmiyorsanız, üstelik bunu da yine sosyal medya aracılığıyla duyurmuyorsanız, tıpkı ‘takdir’, ‘teşekkür’, ‘onur’ vesaire belgelerini paylaştığınız gibi çocuğunuzu sevme ve bu sevgiyi ona aktarma şeklinizi gözden geçirin.

Şimdi problemmiş gibi görünmeyen bu tehlikeli tutumlar onun yetişkinliğinde, arkadaşlık ilişkilerinde, hemcinsleri, cinsiyetler arası ilişkilerinde başarısızlık ve mutsuzluğunun tohumları olarak karşınıza çıkacaktır.

Bu yazıya yorum yapamıyorsanızlütfen Facebook hesabınıza giriş yapınız
Paylaş:

Benzer yazılar