KORONAVİRÜS GÜNLERİNİ YAZMAK, NOT ETMEK, KAYIT ALTINA ALMAK (4)
-ADANA-
“Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak…”
Koronavirüs günlerinde en çok kullandığımız cümle sanırım bu.
Bugünler geçecek; sonrasında nasıl bir dünyaya uyanacağız, zaman gösterecek.
Normalleşme belki hemen olmayacak. Son birkaç ayda alışkanlıklarımız başta olmak üzere birçok şey değişti, değişiyor ve değişecek. Tokalaşmadan ve öpüşmeden selamlaşıyoruz artık, daha sık ve uzun el yıkıyoruz, kolonyalara dezenfektanlara sarıldık, maske ve eldiven takıyoruz, insanlarla aramıza mesafe koyuyoruz, evde çalışmak istiyoruz. Artık mesafeliyiz. “Sosyal mesafe” deniyor adına.
YALNIZLIĞA HAZIR MIYIZ?
Bilim insanları, sosyal mesafeyi, bir kişinin gün içerisinde temasta olduğu kişi sayısının normal bir dönemdeki ortalamanın yüzde 75 azaltılması olarak tanımlıyor.
Uzmanlar, sosyal mesafenin kaldırılarak normalleşme sürecinin başlaması için başta yeni vaka sayısındaki artışın yavaşlaması ve yayılma hızının sağlık sistemlerinin kaldırabileceği düzeylerde tutulması gibi bir dizi kriteri göz önüne alıyor.
Bunun yanında, COVID-19 hastalığını atlatanların bağışıklık kazanıp kazanmadığı netleşene ve bu hastalığa karşı etkili olan aşı bulunana kadar kısıtlamaların devam etmesi gerektiğini savunanlar var.
Buradan şunu anlıyoruz: Dünyadaki günlük yaşam, COVID-19 salgınından önceki haline çok hızlı bir şekilde geri dönemeyecek. Yani, koronavirüsün ilk günlerindeki “Yaz gelir, havalar ısınır, eski günlerimize çabucak döneriz” beklentisi şu an için uzak bir ihtimal.
Koronavirüs bir bakıma bizi yalnızlığa da itmiş olacak. İnsanlara dokunmaya dokunmaya, sarılmaya sarılmaya, onlarla görüşmeye görüşmeye derin bir yalnızlıkla da baş başa kalacağız.
FC BARCELONA FUTBOLCULARINI SATIŞA ÇIKARDI
O yüzden bendeniz, koronavirüs günlerini yazmayı, not etmeyi, kayıt altına almayı değerli buluyorum. Çünkü bugünlerden yarınlara bu yazıların kalacağını biliyorum.
Son 1 haftanın Türkiye ve dünya gündemindeki haber başlıklarına yine birlikte bakalım:
- ABD’de son 24 saatte koronavirüsten 3 bin 800 ölüm!
- İtalya’nın Lombardiya Bölgesi’ndeki koronavirüs kaynaklı can kaybı İkinci Dünya Savaşı’ndaki ölümlerden 5 kat fazla.
- Türkiye’de 31 şehre giriş-çıkış yasağı 15 gün daha uzatıldı.
- Cambridge Üniversitesi araştırması: “Covid-19 salgını aralık ayından çok daha önce ve Wuhan dışında, Çin’in güneyinde başladı.”
- Fransız bilim insanlarının yaptıkları bir deneyde 60 derece sıcaklığa bırakılan koronavirüs çoğalmaya devam etti.
- Galatasaray Kulübü İkinci Başkanı Abdurrahim Albayrak: “Sponsorlar çekiliyor, yayıncı kuruluş ödemeleri kesti, bütün kulüpler bitik.”
- Erciyes Üniversitesinden Prof. Dr. Onur Yıldız, ‘Evde Kal’ çağrılarına uymayanlara seslendi: “Hastalar aşamalı olarak şuurlarını kaybediyor, solunum zorluğu çekiyor, hava açlığı başlıyor. Benim hastane görevim olmasa, ‘İşin bitti’ deseler, koronavirüsten ölenlerin nasıl öldüğünü gördüğüm için kapımı kilitler, kimseye açmazdım.”
- Uganda’da koronavirüsü fırsata çeviren damat, 85 dolara düğün yaptı.
- Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Özkan: “Dışarıdan sipariş edilen yemekleri tekrar ısıtın.”
- Avrupa İstikrar Mekanizması (ESM) Genel Müdürü Klaus Regling, Avrupa ekonomisinin koronavirüs sonrasında toparlanabilmesi için 500 milyar avro gerektiğini söyledi.
- Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi kapsamında 2,3 milyon haneye yapılacak 1000’er liralık nakdi destek ödemelerinin başladığını duyurdu.
- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump ile görüştü: Salgına karşı ekonomik işbirliği konusunda mutabık kalındı.
- Türkiye’de 270 bine yakın firma, 3 milyonu aşkın çalışan için ‘kısa çalışma ödeneği’ne başvurdu.
- İstanbul’da koronavirüs ile mücadelede etkin rol oynayacağı ifade edilen Başakşehir Şehir Hastanesi’nin ilk etabı açıldı.
- Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlhami Çelik, koronavirüsün vücutta 14 ila 27 gün kalabileceğini söyledi: “Çalışmalarımızda 14 günü aşarak uzun süre kalan hastalarımız oldu. 27 güne kadar temkinli olmakta fayda var.”
- İspanya La Liga devi FC Barcelona, koronavirüs salgını nedeniyle yaşanan ekonomik krizi, oyuncu satışı ile tolere etmenin peşinde: Lionel Messi, Marc-Andre ter Stegen ve Frenkie de Jong dışındaki herkes satılık!
- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’de 23 Nisan’dan itibaren 4 günlük sokağa çıkma yasağını duyurdu.
- Tarihte ilk kez ABD’de petrol fiyatları sıfır doların altına düştü.
- Donald Trump, koronavirüs nedeniyle ABD’ye göçü durduracağını açıkladı.
- Türkiye’de ithal kolonya, ruj, parfüm gibi kozmetik ürünler ve ateş düşürücü ilaç etken maddesi parasetamole ek gümrük vergisi geldi.
- Havayollarıyla yapılamayan uçuşlarda ücret iadesi garanti altına alındı.
- Salgının başladığı Çin’de koronavirüsü yenen doktorların ten rengi değişti.
- Dünya Sağlık Örgütü: “Koronavirüsün laboratuvarda üretildiğine dair herhangi bir kanıt yok.”
- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: “Ramazan Bayramı sonrası ülkemizin normal hayata geçişini hedefliyoruz.”
- Ramazanda toplu iftar, sahur etkinlikleri ile iftar çadırlarına müsaade edilmeyecek.
- Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk: “Okulların açılması için eylül-ekim ayları ağır basıyor; net bir tarih yok.”
- Koronavirüs tedbirleri kapsamında İstanbul’da Ramazan Bayramı sonuna kadar kamu mesaisi saatleri 09.00-16.30 olarak uygulanacak.
- Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: “Bu gece (22 Nisan) yurtdışındaki 15 bin vatandaşımızı ülkemize getirip karantina altına alacağız.”
- Türkiye’de hastanelerin acil servislerine ‘gereksiz başvurular’ azaldı.
- Dünya Sağlık Örgütü: “Türkiye’de koronavirüs vaka sayıları dengeleniyor, iyimserlik içindeyiz.”
- UEFA, üye ülkelerden koronavirüsten dolayı oynanamayan liglerin 3 Ağustos’a kadar bitirilmesini istedi.
- Prof. Dr. Ercüment Ovalı’dan aşı paylaşımı: “Laboratuvar kısmını tamamladık. Sıra hayvan deneylerinde…”
- Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: “İstanbul, koronavirüsü kontrol altına almada Türkiye’nin Wuhan’ı oldu.”
- Türkiye’de reel kesim güven endeksi nisan ayında 32,9 puan azalarak 66,8’e geriledi.
- ABD’de koronavirüs ölümleri 50 bini aştı; Donald Trump, ‘vücuda dezenfektan enjekte etmeyi’ önerdi.
- Dünyanın en büyük dezenfektan üreticisi şirketlerinden Reckitt Benckiser, ABD Başkanı Donald Trump’ın sözlerine karşı tüketicileri uyardı: “Hiçbir dezenfektan, enjeksiyon ya da yeme-içme yoluyla insan vücudunun içine alınamaz.”
- Kulüpler Birliği: “Türkiye’de Süper Lig’in haziran ayında seyircisiz olarak başlanmasına karar verildi.”
- Türkiye, koronavirüs sürecinde, aralarında ABD, Çin, Almanya, İngiltere, İspanya, İtalya’nın da bulunduğu 53 ülkeye tıbbi malzeme yardımında bulundu.
- Türkiye’de 65 yaş üstüne hafta sonları ‘kısıtlı sokağa çıkma izni’ gündemde!
- Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan: “KOBİ’lerin e-ticaretin imkânlarından en etkin şeklide faydalanmaları için kampanya başlatmış bulunuyoruz.”
- ABD’nin Louisiana eyaletinde koronavirüsten dolayı 10 kişinin katılımıyla evlenen çifte sürpriz: Kilisedeki iskemlelere davetli listesindekilerin fotoğraflarını yapıştırdılar.
Son 1 haftanın özeti…
3 MİLYON VAKA, 200 BİN ÖLÜM
Biraz da istatistik…
Dünyada koronavirüs vaka sayısı 3 milyona, ölü sayısı 200 bine yaklaştı. Vakada 100 bine yaklaşan ABD’de 52 bin 400 kişi yaşamını yitirdi. Koronavirüs ölümlerinde ABD’yi 26 bin ile İtalya, 23 bin ile İspanya, 22 bin ile Fransa, 20 bin ile İngiltere takip ediyor.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın 24 Nisan akşamı açıkladığı verilere göre, Türkiye’de koronavirüs vaka sayısı 830 bini geçti. Koronavirüsten ilk ölümün 17 Mart’ta gerçekleştiği Türkiye’de ölüm sayısı 24 Nisan itibariyle 2 bin 600.
Yazımızı yine bir Nâzım Hikmet şiiriyle bitirelim:
“Seni düşünmek güzel şey/ ümitli şey/ dünyanın en güzel sesinden/ en güzel şarkıyı dinlemek gibi bir şey…/ Fakat artık ümit yetmiyor bana/ ben artık şarkı dinlemek değil/ şarkı söylemek istiyorum.”